Pollenprognos 98499 :

Pollenprognos 98499 :

Inga


Läs bipacksedlarna noga.

Nasonex nässpray (mometasonfuroat) är ett receptfritt läkemedel från 18 år för behandling av symtom vid säsongsbunden och perenn allergisk snuva. Rådfråga läkare om du är, eller tror dig vara, gravid eller ammar eller om du planerar att skaffa barn, har en obehandlad infektion i näsan, nyligen har genomgått en näsoperation eller har en skada i näsan. Får du ingen effekt inom 14 dagar, eller om du redan använder läkemedel med kortison ska du kontakta läkare. Använd ej i mer än 3 månader utan läkarkontakt. Bayer.se

Clarityn tablett och sirap (loratadin) är receptfria läkemedel vid tillfälliga allergiska besvär hos vuxna och barn över 6 år och kroppsvikt över 30 kg (tablett). Ta inte Clarityn om du är gravid eller ammar. Läs bipacksedeln noga innan du tar Clarityn, särskilt om du har en leversjukdom eller ska genomgå hudtester för allergi. Kontakta läkare om du inte mår bättre eller om du mår sämre efter 7 dagar. Kontakta alltid läkare vid användning längre än 3 månader. Bayer.se

20 tips för att bli en Outsider!

Alla mår bättre av att komma ut i friska luften, röra på sig, umgås eller bara byta perspektiv. Inte minst med tanke på att mängden hemmajobbande ökar. Men det är inte alltid man har en klockren anledning att ge sig ut.

För att inspirera dig har vi samlat 20 tips på saker som du kan göra för att bli en outsider, det vill säga komma ut och njuta av livet och dina omgivningar!

Om pollenallergi hindrar dig från att ta dig ut, hittar du praktiska tips på hur du undviker att påverkas av den och hur du behandlar den på rätt sätt. För det finns snabb lindring att få. Clarityn för snabb effekt inom 1–3 timmar mot lättare allergibesvär och Nasonex, med fyra gånger lindring mot nästäppa, rinnsnuva, nysningar och klåda, för dig med medel till svårare allergibesvär.

Kom igen nu, Be an Outsider!

1. Passa på att plogga

Ploggning är en motionsform som kombinerar joggning med skräpplockning. Som träning innehåller ploggning varierande kroppsrörelser när man stannar, böjer sig ned eller sträcker sig för att plocka upp skräpet, och löpning. Och så bidrar du till en god sak på samma gång! Kolla Facebook för att hitta lokala plogginggrupper, eller starta en egen. Visste du förresten att du kan panta dina Clarityn®- och Nasonex®-förpackningar? Du läser mer om det på beanoutsider.se

2. Mer friluftsliv!

Besök någon av Sveriges friluftsföreningar för tips på roliga äventyr – på fjället, på sjön, ute i skogen, eller annanstans. Här finns något för alla. Både stora äventyr som små.

3. Kolla in din kommuns hemsida

Här finns en hel avdelning som listar utflyktsmål som naturreservat, badplatser, parker och parklekar i närheten där du bor. Perfekta mål för kortare utflykter!

1. Passa på att plogga

4. Gå med i en promenadgrupp

Ett utmärkt sätt att komma ut och röra på sig – och träffa nya bekanta! Sök på internet eller din lokala Facebooksida efter promenadgrupper på din ort. Eller starta en själv om det inte finns någon.

5. Hitta ut med Hittaut.nu

Hitta ut är en kostnadsfri friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i app) ska hitta checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Ge dig ut när det passar dig, på egen hand eller med andra och välj om du vill gå, springa, cykla, åka skateboard eller något annat.

6. Ut och knata med Pokémon Go

Det här platsbaserade mobilspelet bygger på förstärkt verklighet och låter spelare jaga/fånga, strida och träna virtuella Pokémon i den riktiga världen med hjälp av smartphonens GPS och kamera. Lika roligt för stora och små och en perfekt ursäkt att komma ut och röra på sig.

4. Gå med i en promenadgrupp

7. Gå på skattjakt (i hela världen)

Geocaching är en högteknologisk skattjakt som går ut på att med mobilens GPS hitta skatter eller ”cacher” i olika storlekar i terrängen. På geocaching.com/play ser du de miljontals cacher som finns utlagda över hela världen, troligen även där du befinner dig just nu.

8. Bli turist i ditt eget land

Svenska turistföreningen arbetar för att alla ska få ta del av svensk natur, idag och imorgon. På stf.se finns guider och tips på hur du tar dig ut och upptäcker vårt avlånga land på ett hållbart sätt.

9. Vandra i din stad

Stadsvandringar är ett roligt och lärorikt sätt att utforska ditt närområde. Kontakta ditt lokala stadsmuseum eller andra lokala organisationer som arrangerar guidade promenader som berättar om olika spännande inslag i din stad på vägen.

För dig som lider av
pollenallergi1

Här är några praktiska tips på hur du kan fortsätta att njuta av att vara en outsider.

Var ombytlig icon

Var ombytlig

Gillar du att vara fysiskt aktiv ute, träna gärna på morgonen när daggen binder pollen. Byt kläder när du kommer in igen och förvara ytterkläder separat för att minska mängden allergiframkallande ämnen i ditt hem.

Kolla pollenrapporten.se icon

Kolla pollenrapporten.se

Med hjälp av den kan du få en översikt över hur halterna av de vanligaste pollen normalt fördelar sig över årets månader.

Stäng ute allergin icon

Stäng ute allergin

Byt lakan ofta, det är skönt och effektivt mot allergi, och duscha innan du går och lägger dig för att skölja bort pollen ur håret. Skaffa en luftrenare till sovrummet och vädra på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga, eller skaffa ett pollennät till fönstret.

Rökning, nej tack icon

Rökning, nej tack

Pollenallergi förvärras av tobaksrök, så är du allergisk, undvik att röka och att vistas i rökiga miljöer.

Städa ordentligt icon

Städa ordentligt

Våttorka gärna golven och torka av ytor hemma extra ofta och välj en dammsugare med bra filter, till exempel en rekommenderad av Astma- och allergiförbundet. När du har tvättat, torka tvätten inomhus för att undvika pollen som fastnar i kläderna och tas med in.

Borsta Buster icon

Borsta Buster

Borsta ur pälsen på husdjur som varit utomhus för att undvika att pollen dröjer sig kvar och irriterar. Har du inte egna husdjur, undvik kontakt med dem om de fått pollen i pälsen under dagen.

Plugga på pollen icon

Plugga på pollen

Gå en snabbkurs i pollenallergi på Allergiakademin. På allergiakademin.astmaoallergiforbundet.se hittar du Sveriges första kunskapsplattform med snabba kurser inom olika ämnesområden kopplade till bland annat pollenallergi.

Ha koll kors och tvärs icon

Ha koll kors och tvärs

Pollenallergiker har ofta s.k. korsallergier och kan reagera exempelvis på stenfrukt, äpple, päron eller nötter, speciellt under pollensäsongen.1

Ta hjälp! icon

Ta hjälp!

Har du problem med pollenallergi kan du börja med att prova de receptfria läkemedel du hittar på apoteket. Beskriv dina besvär för personalen så hjälper de dig att hitta det bästa alternativet för dig.

Börja i tid! icon

Börja i tid!

Ligg steget före allergin och börja medicinera i god tid innan pollensäsongen drar igång på våren. Besväras du av tidig allergi, dvs. från al och hassel, bör du börja medicinera redan i februari.1

Anpassa behandling efter symtom icon

Anpassa behandling efter symtom

beanoutsider.se hittar du en guide till behandling av allergi baserat på om du upplever dina symtom som milda, medel eller svåra så du kan behandla rätt efter dina symtom.

Besvär bara under pollensäsongen eller hela året?4

Beroende på vad du är allergisk mot kan du få symtom både under pollensäsongen och under övriga året.

Pollenallergi icon

Pollenallergi

Pollenallergi (även kallad hösnuva eller säsongsbunden rinit) är en allergisk reaktion som orsakas av att man andas in pollen från träd, gräs, ogräs eller mögel och svampsporer. Pollensäsongen pågår mellan tidig vår till tidig höst.

Året-runt-allergi icon

Året-runt-allergi

Året-runt-allergi (även kallad året-runt-snuva eller perenn rinit) förekommer under hela året. Symtome n kan orsakas av en känslighet för många olika saker, men pälsdjur och kvalster är vanligast. Även fjädrar och vissa livsmedel kan ge allergiska symtom året runt.

Båda typerna av allergi har dock samma grundorsak – immunförsvaret reagerar på ett allergen och startar en inflammationsprocess. Med rätt allergiläkemedel kan man lindra besvären vid både pollen-, kvalster och pälsdjursallergi.

Förstahandsval av läkemedel vid allergisk snuva5

Besvara 3 frågor för att avgöra vilket allergiläkemedel du bör välja i första hand.

  1. Har du svårt att sova och är trött på dagtid?
  2. Har du svårt att prestera på normal nivå i arbete, skola, fritid och/eller idrott?
  3. Upplever du dina besvär som plågsamma?
JA på minst en av frågorna NEJ
Måttliga - svåra bevsvär:
Anti-inflammatorisk nässpray
Lätta besvär:
Antihistamin

Om förstahandsvalet inte hjälper – kombinera!5

Användning av antihistaminer och anti-inflammatorisk nässpray kan användas var och en för sig, eller kombinerat beroende på om du upplever milda, måttliga eller svårare symtom av din allergi.

Nasonex® och Clarityn® ges som exempel på antihistaminer och glukokortikoider och är inte de enda produkterna som rekommenderas för behandling.

footer logo bottom